HÁZAT – HAZÁT ALAPÍTVÁNY

Építsünk házat és hazát, hangyaszorgalommal, vasakarattal

Sikereink

A Házat Hazát Alapítvány 1992. április közepétől kezdte meg rászoruló házaspárok és gyermekes családok részére otthonteremtő non-profit tevékenységét.

1992. június, Bátaszék – az első Házat – Hazát ház Magyarországon – sőt Európában –, egy négygyermekes családnak.

Svájci technológia alkalmazásával készült  a ház – kísérletképpen –, a tecjnológia szállítója magyar vállalat.

 

1992. október, Martonvásár –  hagyományos téglaépület, egy kétgyermekes tanár

házaspárnak, az otthon építésével kiváltva kollégiumi helyeket, ahol eddig  a család lakott.

 

1993. május, Abda – ikerház – téglából, két kétgyermekes családnak.

 

1993. augusztus, Gödöllő – fémváz-szerkezetű épület, a gyártó cég első könnyűszerkezetes háza egész Európában.

 

1994. március, Gödöllő – 10 családi ház épül hagyományosan, téglából.

1994.szeptember, Cegléd – 10 ház épül favázas technológiával  /energiatakarékos!/.

 

1995. december, Adony – faszerkezetes technológiával épült 5 ház /energiatakarékos!/.

A Hír Tv Keresztmetszet c. műsorának stábja Adonyban járt,

    hogy a Házat – Hazát Alapítvány által 17 éve épített lakások tulajdonosaival készítsen riportot, valamint az Alapítvány igazgatójával és a Családkiválasztó Tanács elnökével, sajtóreferensével, dr. Máthé Gizellával. 

Jó érzés látni mind az Alapítvány működtetőinek, mind pedig azoknak, akik érdeklődéssel fordulnak az Alapítvány tevékenysége felé, hogy milyen szépen belakták a fiatalok  Adonyban a 17 évvel ezelőtt épített otthonaikat, és hogy a jó gazda gondosságával szépítették folyamatosan házaikat belülről,  és a környezetüket is.

Látható, hogy az a  minőségi építkezés, amit a Házat – Hazát Alapítvány meghonosított és működtetett, az hosszú távon kifizetődő, mivel  a mai napig olyanok az épületek, mintha ma építették volna.  

Adonyban 1995-ben épült családi ház kert felőli bejárata, 2012. júniusában

Adony, a családi ház kert felé néző terasza

Adonyi könnyűszerkezetes házak utca felőli nézetben,  itt 5 db ilyen ház épült.

Adony – a ház lakója: Csikósné Zita boldogan mutatja otthonukat

Adony – lakásbelső, láthatóan már belakva

Adony – a ház lakói az eredetileg épített házat megtoldották egy fedett terasszal, ami kellemes helyet ad családi, baráti   beszélgetésekhez 

Adony – Hír Tv Kereresztmetszet c. műsorának stábja dolgozik, Lőrincz Kálmán a Házat – Hazát Alapítvány igazgatója mutatja az Alapítvány dokumenetumait, képeit

 

Az MTV 1 Megoldások Magazin c. műsorának stábja Gödöllőn járt,

készített riportot a 18 éve épült alapítványi házak tulajdonosainak egyikével, a 7 gyermekes Kinde-család édesanyjával, Tündével. A műsorban riport készült dr. Gémesi Györggyel, Gödöllő akkori és mostani polgármesterével, aki a program mellé állt, és az önkormányzat 10 telket adományozott az Alapítványnak. Elmondta, hogy milyen előnyökkel járt a város számára, hogy ez a 10 fiatal család odaköltözött.  

Gödöllő – Kinde Tünde, ma 7 gyermekes családanya /1993-ban még csak egy gyermekük volt/ mesél, milyen segítséget  jelentett számukra anno, mint  kezdő mérnököknek  a Házat – Hazát Alapítvány által elérhető áron épített otthon.

Maguk is sokat dolgoztak tevőlegesen mások házán és sajátjukon is, tehát “beletették” kalákamunkájukat  az építkezésbe, hogy mielőbb elkészüljön. Nem mindenki gondolkodott így – vagy talán jobb anyagi körülmények között volt –,  de számukra és sokan másoknak is csak ez az út, ez a “remény” maradt,   hogy valaha otthonhoz juthassanak!

 Gödöllő, MTV 1 Megoldások Magazin  stábjának ad interjút Gémesi György, aki 1995-ben is polgármester volt, és arról mesél, hogy a 90-es évek elején  Ő és a Testület hogyan támogatta telkek kedvezményes  adományozásával /megdolgozott érte az Alapítvány tagsága!/  a Házat – Hazát  Alapítvány újszerű kezdeményezését, hogy gödöllői és máshonnan érkező rászoruló fiatalok  – az  önkormányzattal összefogva – gyermekváró otthonhoz juthassanak.

Gödöllő, az MTV 1 Megoldások Magazin c. műsorának stábja és Lőrincz Kálmán a Házat – Hazát Alapítvány igazgatója

 

Gödöllőn 1995-ben épült 6 egységből álló sorház 2012. júniusi látképe.

17 év alatt igen szépen megnőttek a házakat körülvevő növények, melyeket a családok ültettek, tehát a házak tulajdonosai  a  jó gazda gondosságával  belakták otthonaikat és környezetüket is.

Lőrincz Kálmán a Házat – Hazát Alapítvány alapítója ezt mondta: "Ezek a házak, az adonyi és gödöllői  házaink és a környezetük ma is megfelelnek a kor követelményeinek, pedig 17-18 évvel ezelőtt épültek. Akkor még ritkaságszámba ment, hogy könnyűszerkezetes házat építsen valaki, mint mi tettük Adonyban. Manapság az új házak legalább 15 %-a ilyen technlógiával épül, legyen az fa, vagy fém szerkezetű."

Lőrincz Kálmán arra a legbüszkébb, hogy sok családban azért születhetett annyi gyermek, mint amennyi született, mert otthonhoz juthattak az Alapítvány által. Ezek a          családok  beköltözésük óta  fizetik az Alapítvány által az építkezéshez megelőlegezett építési költség törlesztő részleteit, de ezek nagysága elviselhető mértékű a mai napig,  ki tudják fizetni a családok, így mindvégig a családjukra és a munkájukra tudtak koncentrálni, nem lehetetlenítette el Őket a részletek fizetése.   

     

Megoldás kulcsa:                                         

          Kéz a kézben kalákában